خشم چيست

خشم چيست.

خشم احساسي طبيعي در انسان است كه همه ي افراد آن را به نوعي تجربه مي كنند. هر وضعيتي كه ما را ناكام كند باعث ايجاد احساس خشم مي شود. ناكامي يعني نرسيدن به خواسته هاي فردي. وقتي عاملي مانع رسيدن فرد به هدف و خواسته ها شود، عصبانيت بروز مي كند. عاملي از جمله جسماني (خستگي مفرط)، محدوديت هايي مثل (فلج يا ناتواني پس از يك حادثه)، كم كاري فرد (آماده نبودن براي امتحان)، رفتاري ديگران (سخت گيري بي دليل، تحقير و مسخره كردن) و فريب خوردن توسط ديگران مي توانند موجب خشم شوند.
در صورتي كه خشم به طور صحيح مديريت شود، به ما انرژي مي دهد تا در جهت رسيدن به اهداف مان فعاليت كنيم يا به مسائل و مشكلات رسيدگي نماييم. خشم، در صورتي كه متعادل باشد، به كنترل اوضاع كمك مي كند. به ما شجاعت مي بخشد تا با قاطعيت خواسته هاي خود را ابراز و ديگران را با ديدگاه هاي خويش آشنا كنيم. در صورتي كه خشم به شيوه اي غلط ابراز شود يعني سبب واكنش هاي غضب آلود و پرخاشگرانه گردد، نه تنها مشكلات حل نشده باقي مي ماند بلكه بيشتر مي شود كه مهمترين اثر منفي آن اختلال در ارتباط با ديگران است.

چرا خشمگين مي شويم.

خشم ابزار دفاعي در مقابل مانع است و زماني رخ مي دهد كه به چيزي كه مي خواهيم نمي رسيم يا مورد حمله واقع مي شويم يا احساس مي كنيم كه تحقير شده ايم. در خشم حسي از برحق بودن يا همان حق به جانب بودن است. بدين معني كه فكر مي كنيم حقوق فردي يا اجتماعي ما پايمال شده يا ديگران با ما غيرمنصفانه رفتار كرده اند. عصبانيت غالباً هنگام مواجهه با تعارض ها بروز مي كند. وقتي ديگران مانع رسيدن ما به هدف شوند و ما را در راه رسيدن به آن ناكام كنند عصباني مي شويم. زماني كه ديگران در برنامه هاي ما دخالت كنند يا نشان دهند كه هيچ ارزش يا اهميتي نداريم خشمگين مي شويم. در واقع وقتي ديگران نياز ما را مبني بر شايسته بودن ما برآورده نمي كنند و احترام مورد انتظار ما را رعايت نمي كنند خشم برانگيخته مي شود.
گاهي فقط افراد نيستند كه باعث خشم مي شوند، ممكن است ما از موقعيت ها و اشيا عصباني شويم. مثل وقتي كه در ترافيك گير مي كنيم يا زماني كه نمي توانيم با كليد در را باز كنيم. زماني نيز از خودمان عصباني مي شويم مثل وقتي كه در حد انتظارمان ظاهر نشده يا در كارمان اهمال كرده ايم يا به هر علت خود را محكوم كنيم. گاهي نيز به دليل شرايط محيطي مثل گرسنگي شديد، نور زياد، سروصداي بيش از حد، سرما يا گرماي شديد، با كوچكترين محركي خشمگين مي شويم و در صورت ناتواني در مديريت احساس خود ممكن است واكنش هاي مخربي مثل از كوره در رفتن نشان دهيم.
خشم ممكن است فقط به دليل ذهنيت يا افكار ما بروز كند. به اين معني كه ممكن است واقعاً رويداد خشمگين كننده اي اتفاق نيفتاده باشد بلكه صرفاً تفسير ما از اوضاع به گونه اي باشد كه باعث عصبانيت شود.
به ياد داشته باشيم كه خشم و پرخاشگري در همه ي افراد، فقط به خاطر دلايل فوق نيست. گاهي خشم ابزاري است در دست فرد تا به خواسته هايش برسد. در واقع او در طي زمان ياد گرفته كه با تظاهر به خشم يا پرخاشگري به اهدافش دست يابد.

خشنوت در جهان برابر زنان

) به گفته‌ي سازمان عفو بين‌الملل خشونت در خانواده بيش از ابتلا به سرطان و تصادفات جاده‌اي عامل مرگ يا معلوليت جسماني زنان اروپايي در سنين ۱۶ تا ۴۴ سالگي است. 

۲) براساس آمار جهاني ۹۰ درصد از قربانيان خشونت خانگي زنان و حدود ۱۰ درصد مردان هستند و زنان خانواده صورت مي‌گيرد؟ 
۳) آمار خودكشي در زنان دوبرابر مردان است و زنان مجرد كمتر از مردان مجرد دست به خودكشي مي‌زنند و بالعكس خودكشي در ميان زنان متأهل بيش از خودكشي مردان متاهل است.
Image result for ‫زنان زخمي‬‎

۴) درهر ۱۸ ثانيه در سطح جهان يك زن مي‌ميرد.
۵) براساس امار بهداشت جهاني در هر ۱۸ ثانيه يك زن مورد حمله يا بدرفتاري قرار مي‌گيرد.
۶) در نزديك به ۵۰ پيمايش در تمام نقاط جهان ۱۰ تا ۵۰ درصد از زنان به نحوي از انحناء مورد بدرفتاري فيزيكي همسرانشان واقع شده‌اند و در نزديك به يك سوم تا نيمي از موارد بدرفتاري فيزيكي با خشونت رواني همراه بوده است.
▪ آمريكا 
۷) ۳۰ تا ۳۵ درصد زنان آمريكايي مورد آزار جسمي شوهرانشان قرار مي‌گيرند و ۱۵ تا ۲۰ درصد آنها به هنگام بارداري نيز مورد ضرب و شتم قرار مي‌گيرند و از هر ۱۰ قرباني زن سه نفر توسط شوهر يا ساير مردان كشته شده شده‌اند. 
۸) در شيلي ۶۳ درصد زنان مورد آزار جسمي قرار مي‌گيرند. 
۹) در كلمبيا بيش از ۲۰ درصد زنان مورد آزار لفظي و رواني شوهرانشان قرا مي گيرند. 
۱۰) ۶۲ درصد از مقتولان زن در سال ۱۹۸۷ ميلادي در كانادا توسط شوهرانشان به قتل رسيده‌اند.
▪ اروپا
۱۱) در انگليس از هر ۱۰ زن، هفت نفر در دورة زندگي شغلي دچار آزار جنسي مي‌شوند.
۱۲) بنابرتخمين دولت روسيه احتمالاً در سال ۱۹۹۹ حدود ۱۴ هزار زن توسط اقوام خود به قتل رسيده‌اند با اين حال اين كشور قانوني براي مقابله با خشونت خانگي ندارد.
▪ آسيا 
۱۳) در بنگلادش بيش از ۵۰ درصد قتل‌ها ناشي از خشونت مردان است.
۱۴) ۴۱ درصد زنان هند براثر آزار جسمي شوهران خود دست به خودكشي مي‌زنند.
براساس آمار يونيسف درهند بيش از دوميليون نفر زن خياباني وجود دارد كه بيش از نيم ميليون نفر آنها زيرسن قانوني هستند و هيچ نوع حمايتي در مقابل انواع خشونت‌ها و برخوردهاي شديدي كه با آن روبرو مي‌شوند ندارند. دولت هند رسماً اعلام كرد طي ۲۰ سال گذشته ۱۰ ميليون نوزاد دختر توسط والدينشان به قتل رسيده‌اند.
▪ آفريقا 
۱۵) در افريقاي جنوبي تعداد زنانيكه در خانه به ضرب گلوله كشته مي‌شوند بيش از انهايي است كه در خارج از خانه و توسط فردي غريبه به قتل رسيده‌اند. 
۱۶) در گينه‌ي نو ۶۷ درصد از زنان روستايي و ۵۶ درصد از زنان شهري مورد خشونت جسمي قرار گرفته‌اند.
۱۷) ۴۲ درصد از زنان در كنيا به طور مرتب مورد آزار فيزيكي همسالان خود هستند.
▪ افرادناپخته،بيحوصله،وابسته ومتزلزل وكساني كه ازاحساس بيكفايتي رنج مي‌برند بيشتر عليه زنان دچار خشونت مي‌شوند. 
▪ مدرنيسم نه تنها جايگاه اصلي زنان را احيا نكرد بلكه انان را به شكلهاي ديگري مورد بي‌احترامي قرارداد.
▪ وسعت خشونت عليه زنان به گستردگي تاريخ بشر است.
▪ تمام اشكال خشونت (رواني، اقتصادي، عاطفي، جسماني و ...) از قدرت طلبي و سلطه‌گري فرد آزاررسان ناشي مي‌شود.
▪ خشونت هم در تعيين ريشه دارد و هم به آن دامن مي‌زند.
▪ خشونت عليه زنان امري پنهان است زيرا بسياري از زنان به دلايلي همچون مجازات عرف و عدم حمايت‌هاي قانوني از ابراز آن خودداري مي‌كنند. 
فرهنگ كتبي و شفاهي: متون فرهنگي و اساطيري ايران و ضرب‌المثل هايي كه عموماً رفتار خشونت‌آميز مردان عليه زنان و دختران را تأئيد مي‌كند و بيشتر در جهت اثبات و تأئيد فرودستي و سستي عقل و خرد و ارادة زن است.

ـ مثال : 
۱) گربه را دم حجله بايد گشت. توضيح: به معناي آن است كه بايد زن را از همان آغاز زندگي با رفتار خشونت‌بار مرعوب و مطيع كرد. 
۲) "زن ذليل" اصطلاحي است كه به عنوان صفت تحقيرآميزي براي مرداني كه به نظرات همسر خود احترام مي گذارند اطلاق مي‌شود. 
۳) باورهاي مرد سالارانه در ايران خشونت را طبيعت مرد مي‌داند و به زن مي‌قبولاند كه با لباس سفيدبه خانة بخت مي‌رود و هرچه كه برسرش آيد بايد با كفن سفيد از آن خانه بيرون بيايد. 
۴) از سه چيز بايد حذر كرد: ديوار شكسته، زن سليطه، سگ گيرنده. Ü سليطه: زن زبان دراز 
۵) زن سليطه شوهر مرد استÜ سليطه يعني زبان دراز و شوهر نيز به معناي رئيس و فرمانده است. 
۶) زن ناقص‌العقل استÜ پذيرش ولايت و سرپرستي و رياست مرد بر زن نتيجه‌ي ناگريز اين ضرب‌المثل است. 
۷) اسب و زن و شمير وفادار كه ديد Ü زن در ذات خود خائن است و بايد او را مهار كرد. 
۸) زن خوب فرمانبر پارسا /كند مرد درويش را پادشاه Ü زن اگر مطيع نباشد، شايسته و قابل احترام است. 
۹) زن كه رسيد به بيست بايد به حالش گريست Üاين ضرب‌المثل به پيري زودرس زن توجه مي‌دهد و جاذبه‌هاي جنسي او را تا مرز ۲۰ سالگي تأييد مي‌كند و هرنوع تكامل دفاعي و عقلي زن را نفي مي‌كند.
۱۰) زن و شوهر جنگ كنند ابلهان باور كنند Ü اين ضرب‌المثل حاصل اين پيام است كه درنزاع زن و شوهر دخالت نكنيد و آنها را به حال خود بگذاريد تا آشتي كنند، اين ضرب‌المثل‌ها و توصيه‌ها كه باور عمومي را طي قرون شكل داده است باعث مي‌شود كه حتي در مواردي كه مداخله ضروري است، خويشاوندان نزديك خانواده از دخالت پرهيز مي‌كنند تا جايي كه برخورد خشونت‌آميز مرد منجر به ضرب و شتم، نقص عضو و حتي قتل مي‌شود. اين باور عمومي چنان نيرومند شده است كه حتي افراد نيروي انتظامي نسبت به درگيري زن و شوهر كمتر حساسيت نشان مي‌دهند.
۱۱) زن چوماراست،زخم خودبزند/برسرش نيك زن كه بدزند Üضرب‌المثل به سركوب زن وضرورت آن توجه مي‌دهد.
۱۲) زن چو بيرون رود بزن سختش/ خودنمايي كند بكن رختش- وركند سركشي هلاكش كن/ آب رخ مي‌برد به خاكش كن/ زن چو خامي كند بجوشانش/ رخ نپوشد كفن بپوشانش.
۱۳) زن پارسا در جهان نادر است.
۱۴) زن از پهلوي چپ شد آفريده/ كس از چپ راستي هرگز نديده
ـ توضيح: اشاره به داستان آفرينش در قرآن است كه مي‌گويد زن از باقي ماندة گِل آدم و يا از دندة چپ مرد آفريده است و درفرهنگ ايران يكي ازمعاني مجازي «چپ» انحراف است و يكي از معاني «راست» برگزيدن راه درست در زندگي است. 
۱۵) زن گريه يكي هزار باشد/ در عهد كم استوارباشد Ü اشاره است براين كه زنان عهدشكن هستند پيام اين حكم عاميانه عبارت است از ضرورت كنترل زنان در همة امور 
۱۶) زنان را همين بس بود يك هنر/ نشيند و زايند شيران نر Ü پيام ضرب‌المثل اين است كه زن جز براي زاييدن مردان شجاع به كار نمي‌آيد و لازم نيست در انواع فعاليت‌هاي اجتماعي شركت كند.
۱۷) زنان چو ناقصان عقل و دينند/ چرا مردان ره آنان گزينند Ü پيام ضرب‌المثل اين است كه زنان نبايد طرف مشورت مردان قرار گيرند. 
۱۸) زنان چو درختند سبز آشكار/ وليك از نهان زهر دارند بار 
۱۹) زنان را بود شوي كردن هنر/ بر شوي بِه كه نزد پدر Ü در فرهنگ ايراني به احترام اينگونه پيامها گاهي دختران تن به ازدواجهاي ناخواسته مي‌دهند تا عنوان «ترشيده» را تحمل نكنند. در مجموع فرهنگ ايراني حفظ ارزشها و شرافت زن را در اين مي‌داند كه تحت هر شرايطي زندگي زناشويي را بپذيرد و به گسيختگي آن اقدام نكند.

● طرح ملي دربارة خشونت عليه زنان:
▪ مشخصات طرح: مجريان: محمود قاضي طباطبايي، عليرضا محسني تبريزي و سيد هادي مرجايي.
▪ استادان همكار: شكوه نوابي نژاد، نسرين مصّفا، شهلا معظمي، شهرام رفيعي‌فر، مسعود فراست خواه، احمد رجب‌زاده و ... مدت زمان: ۳ سال جامعةآماري: ۲۸ استان كشور. 
در سال ۱۳۸۳ به اتمام رسيد ولي نتايج آن به دلايلي كه مشخص نيست براي عموم منتشر نشده است. كارفرما طرح: دفتر امور اجتماعي وزارت كشور همكار: پژوهش و برنامه‌ ريزي آموزش عالي شوراي سياست‌گذاري: عبدالواحد موسوي لاري وزير وقت و تعدادي از معاونانش.


● انواع خشونت: 
در اين طرح انواع خشونت را به ۸ گروه تقسيم‌بندي كرده‌اند شامل: 
۱) خشونت‌هاي زباني: 
به كار بردن كلمات ركيك و دشنام، بهانه‌گيري پي‌در‌پي، داد و فرياد و بداخلاقي و بي‌احترامي، رفتار تحريك آميز و دستورهاي پي‌در‌پي، قهر و صحبت نكردن. 
۲و۳) خشونت فيزيكي و رواني را به دو گروه تقسيم‌بندي مي‌كنند:
الف) گروه اول: شامل گاز گرفتن، گرفتن و بستن زنداني كردن، چنگ انداختن و كشيدن مو، اخراج از خانه، كتك‌ كاري، محروم كردن از غذا....
ب) گروه دوم: لگد و مشت زدن، كشيدن و هل دادن، محكم كوبيدن در، به هم زدن سفره و ميز غذا و شكستن اشياء منزل ... 
۴) خشونت جنسي:
مجبور كردن به ديدن يا عكسهاي خلاف اخلاق عمومي يا اجبار به روابط زناشويي غيرمتعارف، مراعات نكردن بهداشت زناشويي و خودداري از بكارگيري روشهاي پيشگيري از بارداري، مجبور كردن زن به سقط جنين، اجبار زن به حاملگي ناخواسته. متهم كردن زن به بي‌مبادلاتي در مسائل ناموسي همچون داشتن روابط نامشروع، شك و بددلي.
۵) خشونت اقتصادي:
جلوگيري ازاستقلال مالي و دخل و تصرف در اموال شخص آنها و يا ندادن خرجي خانه و پول كافي 
۶) خشونت حقوقي: امتناع مرد از طلاق برخلاف اصرار زن به متاركه، ازدواج مجدد شوهر و جلوگيري از نگهداري فرزندان توسط زن.
۷و۸) خشونت‌هاي فكري و آموزشي: 
خشونت‌هاي مربوط به ممانعت از رشد اجتماعي- ايجاد محدوديت در ارتباط فاميلي، دوستانه و اجتماعي، ممانعت از تحصيل، كاريابي و اشتغال مرحله‌ي زورگويي بدي به زنان هنوز در خانواده‌هاي ايراني وجود دارد. اين شيوة زورگويي به علت فقر انعكاس چنداني در سطح بيروني ندارد

راه هاي كنترل خشم و عصبانيت

رسول اكرم (ص)

سخن رهبر درباره خشم

اگر منكر بزرگي باشد، برخورد حكومت احياناً ممكن است برخورد قانوني و خشن هم باشد. قوّت و اقتدار و سرپنجه ي پولادين با مردم ضعيف بد است؛ دست خشن، هنگام چيدن گلبرگ مضر است؛ اما هنگام جابه جا كردن صخره ها لازم است. بگذاريد آدمهايي كه متخلفند، احساس ناامني كنند.


Image result for ‫پرسش مهر رهبر درباره خشم‬‎

راههاي كنترل سريع خشم به روش (مانترا)

راههاي كنترل خشم با الهام از راه كارهاي پيشنهادي از سوي متخصصان و افراد خبره در اين زمينه مي تواند نتيجه اي بهتر و موفقيت اميز تر داشته باشد. در اين بخش با برخي از انها آشنا مي شويد.

اينكه گاهي در زندگي عصباني شويم، كاملا طبيعي و عادي است؛ چرا كه در برخي مواقع حتي موارد كوچك هم مي توانند ما را تحريك كنند. متاسفانه خشم و عصبانيت احساساتي هستند كه به سختي مي توان آنها را كنترل كرد اما با به كارگيري چند روش كارآمد مي توان تلاشي سودمند در جهت كنترل اين احساسات كرد. 

امافراموش نكنيد سلامتي مهمترين بخش زندگي هر فرداست و فردي كه مدام عصباني مي شود، بايد در انتظار بيماري هايي نظير افزايش فشار و قند خون باشد.
 
در اين مطلب قصد داريم با ارائه چند راهكار مفيد به شما كمك كنيم تا به آساني بتوانيد خونسردي تان را حفظ كنيد. اين مطلب را تا انتها بخوانيد.
 
 
 
1- نفس عميق
 
بهترين حالت آن است كه از روش هاي 4-6-8 استفاده كنيد؛ يعني نفس عميق بكشيد و تا 4 بشماريد و در نهايت نفس خود را بيرون بدهيد و تا 8 بشماريد. اين تمرين را حداقل 4 بار تكرار كنيد. در كنار نفس عميق، شمردن تا 10 هم توصيه مي شود. گرچه با انجام اين كار خشم كاملا از بين نمي رود و مسئله برطرف نمي شود اما اين روش مي تواند شما را از هرگونه واكنش سريع و تصميمات غيرمنطقي بازدارد.
 
 
 
2- اهميت ندادن به خشم
 
مسلم است كه خشم خود را به سادگي نمي توانيد مهار كنيد اما ياد بگيريد كه با مهم جلوه دادن خشم، فرياد زدن و حتي كوبيدن در نمي توانيد بر خشمتان غلبه كنيد؛ پس به اي اين كارها، بكوشيد تا خشمتان را مانند يك ابر تصور كنيد؛ يعني احساس كنيد كه خشم الان اينجاست ولي همزمان و به سرعت در حال حركت و گذر است.
 
 

روش هاي كنترل خشم 

 
3- گفتگو با دوستان
 
وقتي به قدري عصباني هستيد كه نمي دانيد چگونه بايد از اين حالت بيرون بياييد، بهتر است با يكي از دوستان صميمي تان تماس بگيريد و از ته دل درباره خشم خود صحبت كنيد تا حالتان بهتر شود.
 
 
 
4- فرونشاندن خشم
 
در مواقعي كه بسيار عصباني هستيد، لازم است خشمتان را تخليه كنيد. در اين مواقع حركت، بهترين وسيله براي رهايي سريع از عصبانيت است؛ زيرا با حركت، هورمون استرس كاهش مي يابد و هورمون اندروفين يا همان هورمون شادي آزاد مي شود. يكي ديگر از راهكارهاي مفيد براي زدودن خشم، پياده روي يا دويدن در اطراف منزل است.
 
 
5- مراقبه و تعمق
 
اگر دائما عصباني مي شويد، بايد مراقبه كردن را تمرين كنيد. روزانه 10 دقيقه تمرين لازم است تا بتوانيد ذهن تان را هنگام عصبانيت شديد در عرض چند ثانيه آرام كنيد؛ براي اين منظور جاي راحتي را انتخاب كنيد، چشم ها را ببنديد و سپس آگاهانه بر روي تنفس خود متمركز شويد و چگونگي ورود و خروج هوا را در بدنتان احساس كرده و بعد تمركز كنيد و حتي الامكان بكوشيد تا از افكار خود خارج نشويد. اين تمرين به شما كمك مي كند تا در زمان عصبانيت به سرعت خود را آرام كنيد!
 
 
6- استفاده از وسيله اي براي تحريك
 
اجازه بدهيد با مثالي موضوع را روشن كنيم؛ مثلا نيش پشه را مي توان از طريق خارش در مدت كوتاهي دفع كرد؛ پس براي اينكه خشم تان را بپوشانيد، لازم است از يك محرك شديدتر استفاده كنيد؛ براي نمونه مي توانيد آب نبات زنجبيلي بمكيد يا يك فلفل قرمز را چندين بار گاز بزنيد؛ پس، از اين به بعد براي كنترل خشم در كيف دستي يا در كشوي ميزتان چندين آب نبات زنجبيلي يا خوراكي هايي از اين قبيل قرار دهيد.
 
7- لبخند زدن
 
در مواقعي كه بسيار عصباني هستيد، سعي كنيد يك بار لبخند بزنيد؛ زيرا تنها وقتي كه حال خوبي داريم، لبخند نمي زنيم؛ بلكه در زماني كه مي خواهيم حال بهتري داشته باشيم نيز لبخند به لبانمان مي نشيند؛ علاوه بر آن خنده استرس را كم مي كند، فشار خون را كاهش مي دهد و نيروهاي دفاعي بدن را قوي تر مي كند. فراموش نكنيددر هر صورت، لبخند ارزشمند است.
 
 

كنترل خشم و عصبانيت 

 
8- مقايسه ممنوع
 
گاهي اوقات علت عصبانيت افراد مقايسه خودشان با ديگران است؛ مثلا شخص مي گويد كه درآمد همكارم بيشتر از من است يا اتومبيل همسايه ام بهتر از اتومبيل من است و يا مواردي از اين دست. خود را با ديگران مقايسه نكنيد و تنها موقعيت خاص خود را در نظر بگيريد. اگر از موقعيت فعلي تان ناراضي هستيد يا فكر مي كنيد موقعيت ديگران بهتر از وضعيت فعلي شماست، آستين تان را بالا بزنيد و كمي اوضاع را تغيير دهيد. در هر حال در هنگام مقايسه كردن خود با ديگران هرگز عصباني نشويد و بيشتر به فكر خود باشيد.
 
 
9- انديشيدن به مانترا
 
«مان» به معني فكر و «ترا» به معني آزاد شدن است؛ در حقيقت مانترا مجموعه اي از كلمات و آواهايي است كه با لحن خاص و به دفعات تكرار مي شوند و به آن دليل كه مانترا تاثير مثبتي بر جسم و روح مي گذارد، در مراقبه كاربرددارد. مانترا به تعادل ذهني كمك مي كند و از اين طريق باعث مي شود عصبانيت ما سريع تر فروكش كند يا ديرتر ظاهر شود.
 
به يك جمله يا يك شعار فكر كنيد كه بتواند شما را در چنين موقعيتي آرام كند. در مواقع خشم با جملاتي نظير «آن ارزش ندارد»، «من كاملا آرام هستم»، مانترا را در خود ايجاد كنيد و خود را از خشم برهانيد.